EN

Frågor & svar

Vad är aimo?

aimo är bildelning när den är som bäst. Öppna appen, hämta en bil nära dig, behåll den så länge du vill och avsluta din resa genom att parkera på någon godkänd plats inom vår ”Homezone” eller på en av våra reserverade p-platser, en s.k. ”Hotspot”. Du betalar bara för den tid du har bilen. Ingen parkeringsavgift, ingen trängselavgift, ingen avgift för bränsle. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att ta dig hit till dit.

Hur fungerar det?

aimo-bilar finns parkerade runt om i Homezone och på dedikerade Hotspots. Du hittar tillgängliga bilar i aimos app som finns att ladda ner i App Store och Google Play. En bil kan bokas 15 minuter i förväg, eller så kan du enkelt gå till en tillgänglig aimo och starta din resa på direkten. Du börjar din resa genom att öppna bilen i appen och sedan kan du köra vart som helst och behålla din aimo så länge du vill (upp till 48 timmar utan att behöva meddela oss), så länge du avslutar din resa inom gällande Homezone/vid en Hotspot. Du debiteras en låg avgift per minut, per timme eller per dag. Om du vill göra ett stopp under din resa men vill behålla din aimo, oavsett om du är i Homezone eller utanför, kan du göra en Stopover genom att trycka på pausknappen i appen för att låsa bilen. Under en Stopover fortsätter resan att ticka på, men du vet att din aimo fortfarande är din när du kommer tillbaka. För att avsluta din resa, parkera på en godkänd gatuparkering (se "vilka parkeringsregler gäller?") inom Homezone eller vid en Hotspot. Avsluta därefter resan i appen.

Vad är en Homezone?

Vårt verksamhetsområde kallas för ”Homezone” och täcker markerat område i Stockholms stad. Här kan du hitta en bil, börja och avsluta din resa. Du kan se vår Homezone i appen.

Vad är en Hotspot?

En Hotspot är en parkering med specifika platser reserverade för aimo. Här kan du hämta eller lämna din aimo. I appen kan du klicka på en hotspot och sedan på "Visa beskrivning" för att få information om hur många lediga platser/vilka bilar som finns där. Tänk på! Om du ska lämna en bil och inte hittar en ledig plats på våra reserverade platser måste du dessvärre åka och parkera bilen på ett annat ställe. Om du ställer bilen på en plats som inte är reserverad för aimo i en Hotspot riskerar du att få betala eventuella parkeringsböter.

Kan jag förboka en bil?

Under sommaren, till och med sista augusti, kan du hyra en aimo-bil under en längre tid (3 dygn eller 7 dygn) och få den levererad till dig! Du kan läsa mer och förboka din bil här: https://aimosolution.com/pre-booking/

Hur blir jag medlem?

Ladda ner aimos app i App Store eller Google Play och följ instruktionerna. Appen finns tillgänglig från och med den 31 oktober. Du behöver vara 19 år gammal, inneha ett svenskt körkort sedan minst ett år och Bank ID för att registrera dig via appen. För dig med utländskt körkort kontakta oss på hello@aimosolution.com

Hur mycket kostar det att bli medlem?

Det är gratis, du betalar bara för tiden du har bilen. Fullständig prislista hittar du här.

Jag har glömt mitt användarnamn/lösenord.

Klicka på “glömt lösenord”-länken på inloggningssidan i appen och följ instruktionerna.

Användning & körning

Hur låser jag upp en bil?

Du låser enkelt upp din aimo som du bokat via appen genom att klicka på “lås upp”.

Hur startar jag bilen och var finns nyckeln?

Du behöver ingen nyckel för att starta din resa. Bara tryck ner foten på bromspedalen och tryck på start/stopp-knappen som är till höger om ratten. Eftersom det är en elbil kommer du inte att höra motorn, istället kommer du att höra en signal som informerar dig om att bilen är redo att köra.

Hur avslutar jag min hyra?

Tryck på knappen "avsluta resa" till höger i appen. Du får då upp ett meddelande som frågar om du vill avsluta din resa. Tryck knappen till höger "avsluta resa". Efteråt får du ett mail med en sammanfattning av din resa. Du hittar även kvitto på din resa under fliken fakturor i menyn.

Kan jag köra utanför Homezone?

Absolut! Du kan köra utanför Homezone och göra tillfälliga stopp men du kan inte avsluta din resa förrän bilen återlämnas inom Homezone eller på en Hotspot. I bilen finns en lampa till höger om USB-porten som lyser grönt när du befinner dig i Homezone eller på en Hotspot.

Vad är räckvidden på en fulladdad aimo?

Din aimo (en Renault Zoe) har en genomsnittlig räckvidd på 200 km under vintersäsongen och 300 km under sommaren. På instrumentbrädan och i appen ser du hur lång räckvidd en specifik bil har. Räckvidden i bilen är baserad på faktisk körning från andra aimokunder och stämmer väl överens med verkligheten vid innerstadskörning. Om du kör över 90 km/h på motorväg kommer räckvidden minskas avsevärt. Om du planerar en längre resa så tänk på att planera in stopp för laddning.

Det finns inga kartor i bilen.

Vi arbetar på att kunna erbjuda dig ett urval av kartor så att du lättare kan navigera med din aimo. Under tiden rekommenderar vi att du använder din mobils navigeringsfunktion. Tack för ditt tålamod.

Hur laddar jag en bil?

Parkera din bil med fronten mot laddstationen. Laddlocket på bilen är på framsidan, i nosen, under en lucka som är integrerad i den stora Renault-logotypen (diamanten). Luckan kan öppnas via en knapp med en kontaktsymbol på vänster sida under ratten. När luckan öppnas syns ett svart dammlock med en blå logotype ovan: ”Z.E.” (Zero Emissions). Öppna dammlocket för att ansluta laddkabeln. Laddkabeln lagras i en väska i bagageluckan. För att ansluta följer du bara dessa två steg: (1) Anslut den svarta anslutningsdelen av kabeln i laddstationen. Om du befinner dig på en Hotspot behöver du inte svepa en tagg, sätt bara in kabeln. (2) Sätt in den turkosa anslutningsdelen i bilen för att starta laddningen

Vad gör jag om det är lite ström kvar i batteriet?

Vi på aimo kommer alltid att se till att en bil som har en kort räckvidd sätts på laddning innan den kan bokas på nytt. Om batterinivån skulle gå ner under 15 km när du är ute och kör så kan du fortsätta köra till en Hotspot och sätta den på laddning. Det finns även en laddkabel, Typ 2 (EU-standard) som möjliggör laddning på dedikerade Hotspots. Du kan även ladda på andra laddstationer men får då stå för eventuell kostnad för laddning själv. Observera! Om du lämnar bilen med en räckvidd under 15 km utan att sätta den på laddning så får du betala för att flytta den till närmsta laddstation.

Hur kopplar jag bort en bil från en laddstation?

Du kopplar bort kablen från bilen genom att trycka på knappen med kontaktsymbolen som finns på vänster sida under ratten och sedan dra ur kabeln från bilen. För att dra ur kabeln från laddstationen behöver du bara rycka bestämt i kabeln efter att du tagit ut kabeln från bilen. Glöm inte att lägga tillbaka kabeln i bakluckan.

Var hittar jag närmaste laddstation?

Du kan hitta tillgängliga Hotspots med laddningsmöjligheter i appen. Här kan du ladda gratis.

Vilka parkeringsregler gäller?

Innanför vår Homezone kan du parkera gratis och avsluta din resa nästan överallt på gatan där du kan stå i 24 timmar. Bra att veta är att det skiljer sig lite mellan att parkera i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Läs gärna igenom våra regler här och tveka inte att kontakta oss om något fortfarande är otydligt.

Kan jag parkera och lämna bilen utan att avsluta min resa?

Du kan enkelt parkera och lämna din bil efter att ha tryckt på funktionen ”Stopover” i appen. Observera att du fortsätter att betala tills du har avslutat din resa.

Vad gör jag med parkeringsböter?

Om du ser en bot på vindrutan när du ska hämta upp din aimo så vore vi tacksamma om du slänger boten. Vi får in alla böter elektroniskt. Om du fått en bot för felparkering under din bokade resa kan du betala den direkt. Om vi får in en bot efter att du avslutat din resa (i samband med att du avslutat din resa på en icke-godkänd parkering) kontaktar vi dig. Då tillkommer det en administrationsavgift på 300 kr.

Vad gör jag om det finns/uppstår skador på bilen?

Om du ser en skada innan du påbörjat din resa, kontakta kundservice innan du använder bilen på tel: 010 456 39 39. Om du råkar krocka med bilen, fota skadan och ring oss snarast på tel ovan. Våra bilar är försäkrade för skador men det finns en självrisk för vagnskadegarantin som du är skyldig att betala. Om du har krockat med någon annan, var noga med att dokumentera skadan tillsammans med motparten, i detta fall kan du även bli skyldig att betala en ytterligare självrisk för trafikförsäkringen. Självriskerna framgår av prislistan.

Kan jag ta med barn?

Ja. I varje bil finns en Axkid bälteskudde som passar passar för barn från 4 år som väger mellan 15 - 36 kg. Bilarna är även utrustade med ISOFIX-beslag på yttre baksäten och passagerarsätet om du vill ta med barnstol.

Får jag ta med mat/dryck?

Ja, men vänligen städa efter dig. Eventuella städavgifter tillkommer om bilen lämnas smutsig.

Får jag ta med husdjur i bilen?

Alla aimo bilar är husdjursfria. Tyvärr kan du inte ta med husdjur i bilen av hänsyn till allergiker.

Är det tillåtet att röka i bilen?

Det är inte tillåtet att röka i bilarna på grund av säkerhetsproblem och av hänsyn till andra användare.

Vad händer om jag har förlorat eller hittat ett föremål i en aimo?

Ring eller maila oss för att anmäla ett förlorat föremål, vi kommer att leta efter det och meddela dig när/om det har hittats. Om du hittar ett kvarglömt föremål, lämna det i handskfacket eller bagageutrymmet beroende på föremålets storlek och meddela oss genom att kontakta vår kundservice. Vi förvarar förlorade/upphittade föremål på vårt kontor i 30 dagar. Du kan ringa eller maila oss för att identifiera ditt förlorade föremål. Vi kommer att göra vårt bästa för att hålla dina ägodelar säkra, men är inte ansvariga för några föremål som är förlorade eller stulna i våra bilar.

App funktioner, betalning & återbetalning

Appen har hängt sig.

Ifall appen hänger sig så rekommenderar vi att du startar om den. Behöver du mer hjälp kontakta vår kundtjänst.

Varför tar det ibland lång tid att låsa/öppna/pausa en bokning?

När aimon är i sovläge kan det dröja upp till en minut innan den svarar. Dröjer det längre rekommenderar vi att du startar om appen. Tack för ditt tålamod!

Hur betalar jag för tjänsten?

Bokning är kostnadsfritt, du betalar från det att du öppnar dörren till dess att du har låst den igen (och avslutat din hyra). När du skapar ett konto lägger du in dina kreditkortsuppgifter. Vi debiterar ingenting förrän efter din resa. När en resa är avslutad dras beloppet direkt från ditt kreditkort. Du kommer automatiskt få en sammanfattning av din resa via e-post och en fakturakopia (med fullständiga uppgifter) kan laddas ner via appen.

Vad är en aimo credit?

En aimo credit motsvarar 1 SEK som du kan använda att köra för.

Hur lägger jag in en kod?

Gå in i menyn under "credits" och skriv in koden på raden.

Kan jag värva vänner?

Bjud dina vänner och kollegor på en provtur med aimo. De får credits att åka för på sin första resa. För varje vän som använder din kod får du credits direkt in på ditt konto efter deras första resa. Öppna appen, gå till ”Gratisresor” och dela din kod. Du kan bjuda in så många vänner du vill!

Prisexempel resa med aimo

Vi ser till att du betalar lägsta möjliga pris beroende på hur lång tid du väljer att ha din aimo under en resa. Exempel på priser för resor: 20 min: 140 kr (du är nära timtaxan men betalar fortfarande per minut) 25 min: 169 kr (du har nu gått över på maxtaxa för första timmen och betalar inget mer fram till och med den 59:e minuten) 65 min: 204 kr (du betalar 169 kr för första timmen + 5 min à 7 kr/min) 3 timmar: 507 kr (du betalar 169 kr/timme) 4 timmar och 1 min: 679 kr (du har nu nått maxtaxan för 5 timmar) 5 timmar och 17 min: 799 kr (du har nått maxtaxan för ett dygn och betalar inget mer de kommande 18 timmarna och 43 minuterna) Prislistan hittar du här.